Nadýchané kysnuté cesto, maková plnka s postrúhaným jablkom a vôňa škorice? Urob si s nami rastlinný makovník, skvelý na raňajky k mlieku alebo ako dezert pre návštevu. Recept zvládne každý, neobsahuje žiadne mlieko ani vajcia.
Ingrediencie:
Kvások:
- 20 g čerstvého droždia
- 1 čl kokosového cukru
- 1 čl hladkej špaldovej múky
- 50 ml vlažného mandľového mlieka
Cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 50 g kokosového cukru
- Štipka soli
- 100 ml vlažného mandľového mlieka
- 40 g repkového oleja / rozpusteného rastlinného masla
Náplň:
- 150 g mletého maku
- 50 g kokosového cukru
- 300 ml mandľového mlieka
- 1 nastúhané jablko
- 2 čl škorice
- 1-2 pl mandľového masla
Na potretie:
- 1 čl jablčného octu
- 1 čl vody
Postup:
- Najprv si pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko, droždie cukor a múku. Premiešame a necháme odpočívať pod utierkou 15 minút, aby kvások zväčšil svoj objem.
- Do kvásku následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie na cesto a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť pod utierkou na teplom a tmavom mieste 1 hodinu (minimálne však pol hodinu).
- Medzitým si pripravíme náplň. Do hrnca dáme mak, cukor a zalejeme mliekom. Zmes varíme cca 15 minút. Na konci do nej primiešame nastrúhané jablko, škoricu a mandľové maslo. Necháme vychladnúť.
- Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm. Rozotrieme náplň, no kraje necháme voľné. Kraje následne podohneme a zavinieme.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Za ten čas závin podkysne.
- Potrieme octom zmiešaným s vodou a dáme piecť do rúry na 15 minút. Potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 10 minút.
👩🏽🍳: @annamaria_bilas