Recept na zdravý makovník ESTY

Fit maková štrúdľa

Nadýchané kysnuté cesto, maková plnka s postrúhaným jablkom a vôňa škorice? Urob si s nami rastlinný makovník, skvelý na raňajky k mlieku alebo ako dezert pre návštevu. Recept zvládne každý, neobsahuje žiadne mlieko ani vajcia.

Fit makovník bez laktózy recept

Ingrediencie:

Kvások:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 čl kokosového cukru
  • 1 čl hladkej špaldovej múky
  • 50 ml vlažného mandľového mlieka

Cesto:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g kokosového cukru
  • Štipka soli
  • 100 ml vlažného mandľového mlieka
  • 40 g repkového oleja / rozpusteného rastlinného masla

Náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 50 g kokosového cukru
  • 300 ml mandľového mlieka
  • 1 nastúhané jablko
  • 2 čl škorice
  • 1-2 pl mandľového masla

Na potretie:

  • 1 čl jablčného octu
  • 1 čl vody

Postup:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko, droždie cukor a múku. Premiešame a necháme odpočívať pod utierkou 15 minút, aby kvások zväčšil svoj objem.
  2. Do kvásku následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie na cesto a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť pod utierkou na teplom a tmavom mieste 1 hodinu (minimálne však pol hodinu). 
  3. Medzitým si pripravíme náplň. Do hrnca dáme mak, cukor a zalejeme mliekom. Zmes varíme cca 15 minút. Na konci do nej primiešame nastrúhané jablko, škoricu a mandľové maslo. Necháme vychladnúť.
  4. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm. Rozotrieme náplň, no kraje necháme voľné. Kraje následne podohneme a zavinieme.
  5. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Za ten čas závin podkysne.
  6. Potrieme octom zmiešaným s vodou a dáme piecť do rúry na 15 minút. Potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 10 minút.

👩🏽‍🍳: @annamaria_bilas

Späť na blog

Pridať komentár